Huid

Wat is de functie van de huid?
De huid is het grootste orgaan en beschermt het lichaam tegen invloeden van buitenaf, zoals bacteriën maar ook kou en hitte. Daarnaast zorgt de huid voor de afvoer van afvalstoffen (door middel van transpireren) via de poriën in de huid.

Wat gebeurt er als de huid niet goed (meer) functioneert?
Bij beschadiging van de huid door een wond, zal er littekenweefsel ontstaan. Na een slecht genezende wond kan een lelijk litteken achterblijven met veel weefsel dat in sommige gevallen pijnlijk is door te veel spanning op de huid. Huidbeschadigingen door bijvoorbeeld te veel zon (verbranding van de huid) kan leiden tot blaren, moedervlekken, witte vlekken en in zeer zeldzame gevallen tot huidkanker (basaal cel carcinoom, squameus cel carcinoom of melanoom). Door een snelle toename in gewicht of lengte kan er eveneens veel spanning op de huid komen, hetgeen treklijnen geeft (beter bekend als striae).

Wat kan een oorzaak zijn van het niet goed functioneren van de huid?
Voor iedereen geldt dat zonverbranding (blootstelling aan te veel ultraviolette stralen, waardoor er erytheem optreedt) slecht is voor de huid. Behandeling voor kinderkanker kan daarnaast nog andere schade geven aan de huid.

Behandelfactoren die van invloed kunnen zijn op het functioneren van de huid:

  • Chemotherapie: bij personen die met chemotherapie behandeld werden, worden veelal meer moedervlekken gezien. Het risico van moedervlekken is dat deze in zeldzame gevallen kunnen uitgroeien tot huidkanker.

  • Radiotherapie: na bestraling kan de huid verkleuren door pigmentvorming. Ook kunnen de huidcellen beschadigen door bestraling, waardoor de kans op het ontwikkelen van huidkanker verhoogt.

  • Operatie: elke operatie leidt tot littekenvorming.

  • Corticosteroïden: door behandeling met dexamethason of prednison wordt de huid dunner en treedt er vaak gewichtstoename op, hetgeen treklijnen kan geven.

Hoe wordt de functie van de huid onderzocht?
Bij lichamelijk onderzoek wordt de huid goed bekeken. Wanneer er een vermoeden bestaat van een afwijking, zal een doorverwijzing naar de huidarts (dermatoloog) volgen.

Wat is eraan te doen, wanneer blijkt dat de functie verminderd is?
Indien een moedervlek verandert van bijvoorbeeld kleur of vorm, wanneer deze duidelijk groeit of spontaan begint te bloeden, ga dan naar de huisarts. Bespreek deze ontwikkeling ook met de arts van de polikliniek LATER. Gebruik antizonnebrandmiddelen met een hoge bescherming wanneer je in de buitenzon verblijft en beperk het gebruik van zonneapparatuur zoveel mogelijk. Zorg te allen tijde dat er geen verbranding van de huid plaatsvindt.