Een tweede soort kanker

Wat weten we over het ontstaan van een tweede soort kanker?
Wanneer je als kind behandeld bent voor kinderkanker is er - in vergelijking met mensen die dat niet hebben gehad - een iets verhoogde kans op het krijgen van een tweede soort kanker. Borstkanker, schildklierkanker, tumoren in de hersenen en leukemie zijn hier voorbeelden van. Het is de wetenschap en medici nog onduidelijk of deze verhoogde kans te maken heeft met een bepaalde erfelijke aanleg tot het krijgen van kanker. Het kan ook een direct resultaat zijn van de behandeling tegen kinderkanker. Het is aannemelijk dat het een combinatie van deze twee factoren is.

Wat gebeurt er als er een tweede soort kanker is ontstaan?
Wanneer er een tweede soort kanker is ontstaan in je lichaam, zal je opnieuw behandeld moeten worden. De soort kanker bepaalt welke behandeling moet plaatsvinden.

Wat kan een oorzaak zijn van het ontstaan van een tweede soort kanker?
De oorzaak van het krijgen van een tweede kanker is nog steeds niet helemaal duidelijk. Er zijn een aantal behandelfactoren (zie hieronder) welke de kans verhogen. Gezien de iets verhoogde kans op het krijgen van een tweede soort kanker, is het extra belangrijk om ongezond gedrag te vermijden. Niet roken, voldoende bewegen, gezond en veelzijdig eten, overgewicht voorkomen, matige consumptie alcohol en het vermijden van zonverbranding - allemaal elementen van een bewuste en verantwoorde levensstijl. Wanneer je een knobbeltje voelt in je borst of schildklier, wacht dan niet, maar ga naar de huisarts en laat zo nodig verder onderzoek doen. Bij veranderingen van bestaande moedervlekken, of het ontstaan van meerdere nieuwe moedervlekken, is het eveneens belangrijk om naar de huisarts te gaan om dit te laten onderzoeken.

Behandelfactoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van een tweede soort kanker:

  • Chemotherapie: na behandeling met Etoposide is er een verhoogde kans op het ontwikkelen van een tweede soort kanker.
  • Radiotherapie: bestraling van het borstgebied geeft bij meisjes (en in veel mindere mate ook bij jongens) een verhoogde kans op het krijgen van borstkanker. Bestraling op de schildklier verhoogt de kans op schildklierkanker enigszins. Bij mensen die op hun hersenen bestraald zijn, komen iets vaker goed- en kwaadaardige hersentumoren voor.

Hoe wordt het ontstaan van een tweede soort kanker onderzocht?
Op de polikliniek LATER vindt er lichamelijk onderzoek plaats, waarbij een eventuele kwaadaardige tumor opgespoord kunnen worden. Borsten, huid en schildklier zijn in het bijzonder gebieden voor onderzoek. Vrouwen die bestraald zijn op de borstregio, zullen via de polikliniek LATER een mammografie en een Magnetic Resonance Imaging (MRI) van de borsten krijgen. Met een mammogram en een MRI kunnen vroege vormen van borstkanker opgespoord worden. Deze borstkanker screening vindt in Nederland normaliter pas plaats bij vrouwen vanaf het 50ste levensjaar.