De SKION-QoL dag was een groot succes

24 september 2021

Donderdag 16 september vond de SKION-Quality of Life dag (QoL) dag plaats in het Auditorium van Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Deze dag stond in het teken van ‘Verbinding’.

Het programma was opgebouwd uit diverse plenaire en parallelle sessies. Vanwege de COVID-maatregelen konden professionals zowel live als online deelnemen. Jullie hebben hier massaal gehoor aan gegeven, in totaal waren 75 professionals live aanwezig en zo’n 125 online.

Gedurende de dag werden diverse lezingen gegeven door key note sprekers. Allen hadden hun eigen, inspirerende boodschap.

Zo maakten dr. Charlie Obihara (kinderarts ETZ) en Dorian Maarse (consultant diversiteit) ons bewust van interculturele verschillen en de wijze waarop we communicatie kunnen afstemmen op de behoefte van de patiënt. Zonder daarbij voorbij te gaan aan onze eigen culturele waarden.

Communicatiewetenschapper en onderzoeker dr. Nanon Labrie stond stil bij de impact van taal en communicatie op de zorgervaringen van ouders. Eén van de tips die Nanon de professionals meegaf was:‘Wees oprecht. Durf kwetsbaar te zijn’. In de zorg hoef je niet perfect te communiceren om impact te maken. Er zijn ruimte voor vragen én emoties, ook van zorgprofessionals.

Ook vanuit Prinses Máxima Centrum werden diverse interessante workshops verzorgd. Tijdens parallelsessie 4 vertelden medewerkers vanuit de psycho-oncologie, diëtetiek en anesthesie en pijn bijvoorbeeld over de digitale toepassingen die ouder en kind meer regie kunnen geven. Er was zelfs een speciale gast uitgenodigd om te vertellen over zijn ervaringen met een device dat gebruikt kan worden om vitale functies te meten (een pilot). Ontzettend interessant en veelbelovend!

Het hoogtepunt van de dag was natuurlijk de Koninklijke onderscheiding die dr. Hanneke de Ridder, voormalig directeur van SKION, ontving voor haar onvermoeibare en belangeloze inzet voor kinderen met kanker. Lees het nieuwsbericht hierover hier.

We kijken terug om een enorm succesvolle dag, welke door aanwezigen beoordeeld werd met een 8,2! Om u een impressie van de dag te geven hebben we een een kort verslag gemaakt op onze website, de samenvattingen van programmaonderdelen opgenomen in de SKION-syllabus en een kort compilatie filmpje gemaakt. Bekijk de de aftermovie hieronder.

Voor degene die de verschillende onderdelen gemist hebben, binnenkort komen de verschillende sessies online te staan op het leerportaal. Ook zijn er wederom podcasts opgenomen over de SKION-dag. Deze zijn binnenkort te beluisteren onze website.

Tot volgend jaar op de SKION-dagen hemato-oncologie en neuro-oncologie !

Over SKION

De Stichting Kinderoncologie Nederland (SKION) is een onafhankelijke stichting met als taak het bewaken van de kwaliteit van zorg in de kinderoncologie. Dat doen we o.a. door richtlijnen op te stellen en te evalueren en door professionals in de kinderoncologie te ondersteunen met heldere informatie en een breed netwerk.