Geslaagde SKION-dag “Beleef het Brein”

3 november 2022

We kijken terug op een zeer geslaagde SKION-dag met meer dan 200 aanmeldingen!

In de ochtend namen Marc Bierings, Marc Vincent en Marilyn Diks ons mee in het belang van een richtlijn en de rol van de Centrale Raad hierin, niet alleen voor nu maar ook in de toekomst. Vervolgens gaven Sabine Plasschaert en Evelien de Vos een overzicht van fase I-II en fase III studies in de neuro-oncologie (trialportfolio), gevolgd door de presentatie van Dannis van Vuurden: “In & rondom de Tumor: Bloed-Hersen Barrière & Micro-omgeving” een ware uitdaging. De ochtend werd afgesloten door Eelco Hoving die ons vol enthousiasme meenam in de innovaties in de neurochirurgie, waaronder de IO-MRI neurosuite.

Tijdens de lunchpauze was er volop gelegenheid om te netwerken en een rondgang te maken langs de diverse posters, gemaakt door o.a. verpleegkundig specialisten.

In de middag was het tijd voor twee workshops waarbij er aandacht was voor reflectie. De presentatie van Janneke van den Bergen en Jan Willem Gorter: “Een hersentumor is meer dan alleen hoofdpijn” gaf inzicht in het behandelplan na de diagnose, hoe kan de patiënt optimaal revalideren in haar of zijn eigen omgeving? Netteke Schouten en Rianne Maillé stonden stil bij de ethische dilemma’s tijdens de werkzaamheden in de kinderoncologie met hun voordracht: “Hoofdpijn bij de professional”, waarbij het publiek werd uitgenodigd om interactief mee te doen.

De middag werd afgesloten met een unieke gastlezing van Victor Lamme, waarbij Victor ons de scherpe vraag stelde: “Hebben arts en patiënt wel een vrije wil? Hij bracht dit op zijn eigen ludieke manier en hield ons op gezette momenten een ware spiegel voor. Op de afsluitende borrel, die op deze lezing volgde, werd hier nog uitvoerig over nagepraat.

Samenvattend kunnen wij stellen dat de SKION-dag “Beleef het Brein” een dag was waarbij professionals samen kwamen en waaruit weer nieuwe initiatieven en samenwerkingen zijn ontstaan.

Vanaf vandaag zijn wij alweer volop aan het nadenken over de volgende SKION-dag, in 2023. Hebben jullie ideeën, suggesties of tips? Laat het ons weten, via de mail of loop spontaan even bij ons binnen.

Voor een impressie van de dag, bekijk de aftermovie of de fotoreportage onderaan dit artikel.

Voor het programma en een overzicht van de richtlijnen en de trials in de neuro-oncologie, verwijzen we jullie naar de syllabus.

Geslaagde SKION-dag “Beleef het Brein”
Geslaagde SKION-dag “Beleef het Brein”
Geslaagde SKION-dag “Beleef het Brein”
Geslaagde SKION-dag “Beleef het Brein”

Fotografie: Jordi Huisman & bureau SKION

Over SKION

De Stichting Kinderoncologie Nederland (SKION) is een onafhankelijke stichting met als taak het bewaken van de kwaliteit van zorg in de kinderoncologie. Dat doen we o.a. door richtlijnen op te stellen en te evalueren en door professionals in de kinderoncologie te ondersteunen met heldere informatie en een breed netwerk.