Verslag SKION-dag 10 juni 2021

Op 10 juni 2021 vond de SKION-dag Solide Tumoren plaats in het Auditorium van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Dit jaar voor het eerst in een hybride vorm. Zo’n 50 gasten konden live aanwezig zijn, de overige geïnteresseerden hebben de sessies online gevolgd.

Het ochtendprogramma bestond uit twee parallelle sessies. In de grote zaal werden diverse Trialupdates gegeven door verschillende M4C’s. Voor de koffiepauze sprak:

  • Prof. Dr. Marry van den Heuvel-Eibrink over niertumoren bij kinderen;
  • Dr. Sheila Terwisscha, dr. Miranda Dierselhuis en drs. Chantal Lebbink over zeldzame tumoren (o.a. leidraad schildkliernodus);
  • Dr. Hans Merks over rhabdomyosarcomen (EpSSG RMS 2005 en FaR-RMS);
  • Prof. dr. Max van Noesel en dr. Lieve Tytgat over neuroblastomen (uitkomsten 1990-2014, het nieuwe hoog risico protocol en refractaire patiënten).

Na de koffiepauze werden trialupdates van de overige vier groepen solide tumoren besproken.

  • Dr. Lianne Haveman presenteerde de resultaten van Ewing 2008 en de huidige en toekomstige behandeling van ewing sarcomen;
  • Prof. Dr. Max van Noesel besprak het verleden en de toekomst van NRSTS (non-rhabdomyosarcomen);
  • Dr. Jozes Zsiros gaf een presentatie over kiemceltumoren;
  • Dr. Kathelijne Kraal en dr. Martine van Grotel gaven updates over de RELIVE en PHITT studies.

Gelijktijdig werden er in de kleine zaal presentaties gegeven over hot-topics op verpleegkundig gebied. Charlotte Beukhof en Floor Verheij vertelden voor de koffiepauze meer over Casemanagement en KOV in the lead (de visie en rol van de verpleegkundig specialist en de kinderoncologisch verpleegkundige). In deze interactieve sessie werden vraagstukken besproken als: Wie heeft welke rol in de geprotocolleerde zorg? Welk (klinisch) leiderschap vraagt dit van de VS/KOV-er?

Na de koffiepauze werd dieper ingegaan op postoperatieve zorg, wondzorg en vitale functies in het bijzonder. Abeltje Schmidt en Annemarie Koppelaar bespraken de ontwikkelingen en Evidence-Based-Practice binnen de wondzorg (op verpleegkundig gebied). Daarna werd een groepspresentatie gehouden door Marc Wijnen, Teus Kappen, Natasja Dors en Romy Wichink-Kruit. Zij presenteerden een casus, gingen in op de Dutch Pews en bespraken de rol van data en de verpleegkundige.

Rond 12.30 uur was het tijd om de opgedane kennis te verwerken en gezamenlijk te lunchen. De lunch werd verzorgd door de vaste cateraar van het Máxima, Hutten. Na de lunchpauze werd het programma plenair voortgezet.

Allereerst was het de beurt aan Prof. Dr. Bart Schreuder, Dr. Simone ter Horst en drs. Annemarie Peek. Zij lieten in verschillende presentaties zien dat er ook wel eens wat mis kan gaan in de diagnose of behandeling van bottumoren. Welke failures zijn zij in hun carrière tegengekomen? Wat zijn dit voor een soort failures, uitsluitend medisch of ook psychosociaal? Wat kunnen we hiervan leren?

Na deze interessante, maar confronterende bijdrage was het tijd voor iets luchtigers. Twee medewerkers van het Rijksmuseum (Noortje Bijvoets en Pauline Kintz) namen de aanwezigen in de zaal en thuis mee in de kunst van het kijken. Hoe kijken we? Wanneer interpreteer je? Kan je kijken zonder te interpreteren?

De dag werd afgesloten door een bijeenkomst waarin een tumor board werd nagespeeld. Aanwezigen kregen een uniek inkijkje: Wat gebeurt er nou eigenlijk? Wat bespreken ze? Wie zijn er aanwezig? En wat is de meerwaarde van zo’n multidisciplinaire bespreking?

Al met al kijken we terug op een onwijs geslaagde en informatieve dag, welke door de gasten beoordeeld werd met een 8.1! Bekijk de aftermovie hieronder. Onder jaarverslagen en documenten treft u de syllabus.

Op naar nog zo’n inspirerende dag op 16 september, tijdens de SKION-dag Quality of Life!

Deze SKION-dag werd financieel mede mogelijk gemaakt door Jazz Pharmaceuticals, Servier Nederland Farma B.V., Eusa Pharma en Gilead Sciences Netherlands B.V.

Over SKION

De Stichting Kinderoncologie Nederland (SKION) is een onafhankelijke stichting met als taak het bewaken van de kwaliteit van zorg in de kinderoncologie. Dat doen we o.a. door richtlijnen op te stellen en te evalueren en door professionals in de kinderoncologie te ondersteunen met heldere informatie en een breed netwerk.