Ogen

Wat is de functie van de ogen?
Het oog bestaat uit verschillende onderdelen die er samen voor zorgen dat iemand scherp kan zien

Wat gebeurt er als de ogen niet goed (meer) functioneren?
Wanneer de ogen niet goed (meer) functioneren, kunnen er verschillende klachten optreden. Bijziendheid (niet scherp kunnen zien van dichtbij), verziendheid (niet scherp kunnen zien op afstand) en droge ogen zijn voorbeelden van oogproblemen. Staar (cataract) is een oogaandoening die het zicht wazig maakt en de lichtgevoeligheid verhoogd.

Wat kan een oorzaak zijn van het niet goed functioneren van de ogen?
De ziekte of de behandeling van kinderkanker veroorzaakt over het algemeen weinig oogklachten, tenzij een tumor zich in of rond het oog bevond. De meeste oogproblemen als gevolg van de behandeling van kinderkanker zijn niet ernstig en goed te behandelen.

Behandelfactoren die van invloed kunnen zijn op het functioneren van de ogen:

  • Radiotherapie: na bestraling van het oog of bestraling waarbij het oog in het bestralingsgebied lag, kan er staar optreden. De kans hierop neemt sterk toe bij grotere stralingshoeveelheden. Netvliesbeschadiging (retinopathie) of beschadiging van de traanbuis zijn eveneens aandoeningen die na bestraling kunnen voorkomen. Echter, dit komt zelden voor bij de bestralingshoeveelheden die gebruikt worden bij de behandeling van kindertumoren.
  • Operatie: een operatie waarbij het oog wordt verwijderd of een operatie in de buurt van het oog kunnen latere oogproblemen geven.
  • Corticosteroïden: na een intensieve behandeling met Dexamethason of Prednison kan in enkele gevallen staar optreden.

Hoe wordt het functioneren van de ogen onderzocht?
Bij twijfel over je gezichtsvermogen, kan je de ogen laten testen bij een opticien. Ook kun je de mogelijke verslechtering met de huisarts of de arts op de polikliniek LATER bespreken. Op de polikliniek LATER zal enkel bij oogklachten een doorverwijzing naar een oogarts of opticien plaatsvinden.

Wat is eraan te doen, wanneer blijkt dat de functie verminderd is?
Voor bijziendheid en verziendheid kan een opticien een bril of lenzen aanmeten waardoor het zicht weer scherp is. In het geval van droge ogen kunnen kunsttranen worden gebruikt om de ogen vochtig te houden (op doktersrecept verkrijgbaar bij de apotheek). Staar kan verholpen worden door een oogarts.