Gebit en mond

Wat is de functie van het gebit?
De tanden en kiezen in de mond, vormen samen het gebit. Het eten dat we in onze mond stoppen vermalen we met onze kaken, tanden en kiezen. Goed vermalen voedsel zal makkelijker verteert kunnen worden door het lichaam. De mond voegt speeksel toe aan het voedsel, waardoor het makkelijker door te slikken is. Speeksel beschermt het gebit tevens tegen zure sappen uit bijvoorbeeld fruit of vruchtensappen.

Wat gebeurt er als het gebit niet goed (meer) functioneert?
Gaatjes in tanden en kiezen (cariës) zijn het meest voorkomende probleem als het om ons gebit gaat. Daarnaast hebben sommige mensen last van glazuurverkleuring of een droge mond als gevolg van een verminderde speekselaanmaak. Wanneer de kwaliteit van het gebit achteruit gaat, kan dit leiden tot ontstekingen en het uitvallen van tanden en kiezen.

Wat kan een oorzaak zijn van het niet goed functioneren van het gebit?
Een slechte en onregelmatige mondverzorging zal het gebit niet ten goede komen, evenmin als veel suikers eten en drinken. Door minimaal twee maal daags de tanden zorgvuldig te poetsen en ieder half jaar het gebit te laten controleren bij de tandarts en mondhygiëniste kun je preventief zorgen voor het gebit. Eveneens is het verstandig om 1 uur voor het tanden poetsen geen frisdrank of fruitproducten meer te nuttigen.

Behandelfactoren die van invloed kunnen zijn op het functioneren van het gebit:

  • Chemotherapie: na chemotherapie kunnen tandproblemen optreden, zoals snellere vorming van tandplak, glazuuraantasting en meer gaatjes. Daarnaast kunnen de tanden langzamer doorkomen of verkleuren.
  • Radiotherapie: door bestraling van de mondholte en de speekselklieren kan de speekselproductie verminderen en kunnen tandvleesontstekingen ontstaan. Wanneer bij het bestralen de kaak in het bestralingsgebied ligt, kan het zijn dat permanente tanden minder goed doorkomen of afwijkingen vertonen.
  • Operatie: door het operatief verwijderen van een tumor in het kaak- of mondgebied kunnen de structuur van de kaak, de tanden en kiezen zijn aangetast.

Hoe wordt het functioneren van het gebit onderzocht?
Op de polikliniek LATER wordt globaal naar het gebit gekeken. Problemen van het gebit worden verder beoordeeld door een tandarts. Wanneer er bijzonderheden zijn vastgesteld bij de tandarts, meldt dit dan bij de polikliniek LATER.

Wat is eraan te doen, wanneer blijkt dat de functie verminderd is?
Problemen van het gebit worden behandeld door de tandarts en eventueel een kaakchirurg. Er zijn tegenwoordig veel tandtechnieken mogelijk die een verslechterd gebit kunnen behandelen en herstellen.